2015-02-01

C/2014 Q2 Lovejoy (viikon kuva #4)

Panoraama, taivaalta. Ovat sen verran isotöisiä että näitä ei usein tule tehtyä, mutta nyt oli pakko kun ei Lovejoyn häntä mahtunut yhteen kuvaan, ei niin millään. Virallisemmin C/2014 Q2 -koodilla kulkeva pyrstötähti on ollut mutenkin kiva poikkeus näihin viime vuoden pikkukomeettoihin, kun tällä nyt on sitten sitä häntää. Kun kuvan leveys taivaalla on melkein kymmenen astetta, niin siitä voi arvioida että häntää näkyy kuuden asteen verran. Komeetta ISONin häntä oli parhaimmillaan joitain kaariminuutteja eikä PANSTARRSkaan tainnut yltää kuin kahden asteen häntään vaikka paljon kirkkaampi ja muuten näyttävämmässä seurassa olikin.

Komeetta C/2014 Q2 Lovejoy

Kuvan keskellä näkyy hännässä jokin leventymä, se taisikin aiheutua aurinkotuulen häiriöistä. Tämän häiriökohdan yläpuolella, ihan kuvan yläreunassa näkyy jotain pimeää sumumateriaalia. Jos pitäisi arvata niin kyseessä on Härän (Tauruksen) molekyylipilven osa, Barnard 3. Alhaalla vasemmalla taas näkyy vähän Seulasia, siniseen sumumateriaaliin kietoutunutta avointa tähtijoukkoa. Siniseen, kuvahan on mustavalkoinen? Ilmeisesti kameran kennon tuottaman pimeävirran normalisointi aiheuttaa joitain ongelmia flättikorjaukseen, joten kuvia kiertää usein hieno RGB-värien rinki, jota en saa tasoiteltua pois, en sitten millään. Helpoin tapa tuosta virheestä eroon pääsemiseksi on tietysti muuttaa kuva mustavalkoiseksi.

Kuvan speksit: 13 ja 11 kuvan pinot, osavalotukset 195 sekuntia kevyen seurantalaitteen selästä. Kuvat pinottu Huginilla ja pinoamisen jälkeen kuvista on kasattu panoraama. Objektiivina toimi Sigma 180mm f2.8 OS, aukko levällään.

0 comments:

Lähetä kommentti