2015-04-19

Koreanihme Konnuskoskessa (viikon kuva #16)

Kevät saa, myös Leppävirralle. Laituri, auringonlasku ja virtaava vesi yleensä houkuttelevat kuvaajan toisensa jälkeen laajiksensa kanssa suoraan siihen laiturin keskilinjalle valottamaan pitkään, hyvin pitkään ja vetämään kuvan mustavalkoiseksi, mutta onnistuin painimaan kameran keskilinjasta hiukkasen sivuun ja jättämään värit kuvaan.

Irtolaituri ja irtokiviä Konnuskoskessa
(Samyang 24mm f3.5 T/S, pyöröpolarisaatiosuodin ja kymmenen aukon harmaasuodin. Lasia on siis paljon ja siitä syystä vinjetointikin on aika rankkaa.)

Samalla tulin myös pohtineeksi tuommoisen tilt-shift-optiikan tolkullisuutta näihin megalomaanis-eeppisiin maisemapanoraamoihin. Esimerkiksi edellinen kuva on tehty käyttämällä siirtoa vaakasuunnassa, noin kymmenen milliä kumpaankin suuntaan - täysi kaksitoista milliä olisi jättänyt nurkat pikimustiksi suodinpinon takia. Samaan pystysuuntaiseen kuvakulmaan (reilu 50 astetta) pääsisi käyttämällä 35mm:n objektiivia pystyssä. Panoraamapään avulla pääsisi myös eroon siirron aiheuttamasta parallaksista, valovuodot eivät kiusaisi ja vinjetointiakin olisi vähemmän. Projektionkin voisi valita haluamakseen ja niitä paljon kaivattuja megapikkelsejäkin olisi kuvassa enemmän; noin tuplasti.

Mutta, pidemmän polttovälin johdosta syväterävyys (jos oletetaan sama aukkosuhde, vaikka f/8) jäisi lyhemmäksi, mikä olisi ongelma koska ilman kahden asteen kallistusta ei syväterävyys olisi kattanut aluetta noista lähimmistä kivistä tuonne taka-alan metsikköön asti. Tässä hyöty/haitta -analyysissä tuntuu nyt kyllä panoraamapää voittavan.

Säätämisen ja häsläämisen kanssa ovat molemmat metodit ihan samoissa, suurin piirtein sama aika kuluu panoraamapään saamisessa käyttökuntoon kuin objektiivin pikkuisia säätöruuveja pyöritellessä. Toisaalta, jos haluaa pitää pystylinjat suorina, niin siirrolla se onnistuu helposti kuvanlaatua juuri huonontamatta. Superlaajiksen kanssa tässä kuvassa yläreunan puut harottaisivat sinne tänne.

Konnuskosken kiviä auringonlaskussa
(24mm f3.5 T/S, CPL- ja ND -suotimet sekä kymmenen millin siirto alaspäin.)

Ihan pelkästä uteliaisuudesta keräsin netistä toistasataa pitkän valotuksen laiturikuvaa (tämä tuntuu olevan ihan oma genrensä), kohdistin ne horisontin sekä pakopisteen mukaan ja laskin niistä keskiarvon Photoshopilla. Kyllä tuossa tuo keskisommittelun trendi näkyy aika vahvasti. Vinjettiäkin on aika reilusti ja vaakakuvat ovat pystykuvia otetumpia.
0 comments:

Lähetä kommentti