2015-05-07

Haidan 10 aukon (ND3.0) -harmaasuotimen infrapunapäästö

Yllätyin kun ruuvasin kiinni EOS M:n nokalla olleeseen objektiiviin Haidan kymmenen aukkoa eli tuhatkertaisesti himmentävän harmaasuotimen, kuvahan oli aikalailla kirkkaampi kuin oletettua ja ihan keltainen.

Valotusajat olivat oletetun tuhatkertaistumisen sijaan noin 300 kertaa pidempiä kuin ilman suodinta. Eli infrapuna-alueella suodatusta on vähän tuota vähemmän, noin 200-kertaisesti (kameran kennon senselit ovat vähän herkempiä näkyvälle valolle kuin infrapunalle, siitä tuo ero). Mutta siis täysspektrin näkevälle kameralle suodin on lähinnä infrapunaa läpi päästävä suodin, ei niinkään harmaasuodin. Kuvista ei millään valkotasapainon asetuksella saa lähellekään normaaleja.

Alla esimerkkikuvapari, suotimen kanssa ja ilman. Ilman suodinta valotusaika oli 1/60s ja suotimen kanssa viisi kokonaista sekuntia. Varsinaisella 850 nanometristä leikkaavalla infrapunafiltterillä valotusaika oli ollut joitain sekunnin kymmenyksiä.Kuvassa kasvit loistavat kirkkaasti, kuten infrapunassa kuuluukin, eikä edes tiiliseinänä punaisesta jää juuri mitään jäljelle. Kaistanpäästö on siis oikeastaan aika hyvällä mallilla näkyvän valon osalta - kuten aiemmin todettua.

Mitäs käytännön vaikutuksia tällä on? En ehkä katselisi Aurinkoa tuon suotimen läpi, vaikka kuva voi vaikuttaa sopivan himmeältä Auringon ollessa matalalla, tulee sieltä silti paljon näkymätöntä infrapunaa läpi. Tavallisen järjestelmäkameran infrapunaa leikkaava suodatus on niin voimakas että värit eivät kuvissa juuri kärsi infrapunavuodoista.

0 comments:

Lähetä kommentti