2015-06-14

Home, makea home

Toissa viikolla luin Siilinjärven parhaasta paikallislehdestä että Hamulan jo suljetulle homekoululle on iskenyt vandaaleita. Sisätiloja on sotkettu, katoilla hurjittu ja ikkunoita isketty paskaksi. Mielenkiinto heräsi ja kävin siis vähän tutkailemassa paikkoja (en sotkemassa, viranomaiset huom.).

"Veri valuu"

Hamulan kylän vanha koulu on nyt ilmeisesti ollut vuoden ajan tyhjillään homeen ja sisätilaongelmien vuoksi. Uusi Hamulan kouluhan rakennettiin parin kilometrin päähän - lähemmäksi keskustaa ja asutusta, Harjamäkeen.

Vandalisointi ei vielä tässä vaiheessa ole kovin pahaa, mitä nyt maaleja ja pikkuroinaa on levitelty käytäviin muutaman rikotun ikkunan kaveriksi. Pahimmassa kunnossa on tämä kakkoskerroksen (askartelutarvike(?))varasto, jonka sisukset on levitelty läheisen käytävän lattioille ja seinille.

Varastohuone

Vessapaperia käytävällä

Ilmeisesti edes kaikkien tasavallan presidenttien yhteinen tuijotus ei ole pikkupaholaisia pelästyttänyt kaidalle polulle.

Kuolleet presidentit

Pallopanoraama kakkoskerroksesta, kannattaa huomata tuo päin persettä piirretty hakaristi. Sieg fail tosiaan. Kuten jo pitkään autiona olleessa Sänkimäen koulussa, on täälläkin töhryjen kieliasu ihan yhtä tökeröä."Päällä käveleminen kielletty"

Tuoli rappusten juurella

Osa tiloista taas näyttää lähinnä siltä että nassikat ovat lähteneet kesälaitumille ja tulevat taas puolentoista kuukauden päästä takaisin opinahjon penkille. Pelit ja lelut odottavat lattialla, liitutauluilla on vielä tekstiilityön opettajan antamat ohjeet hupparin tekoon ja niin pois päin.

Euroopan kartta

Rauhaa ja rakkautta

Jakkarat ja telkku

LiitutauluHenkilökunnan taukohuone

Esiliinat

Suurtalouskeittiö

Teipillä ja muovilla aiemmin suljettuun liikuntasaliin on kärrätty homeen saastuttamia pulpetteja ja kerrassaan ajatonta laminaatti-lastulevydesigniä.

Liikuntasali täynnä homeisia pulpetteja

Lastulevydesign

3 kommenttia:

 1. Ajan kuvaa! Ei niinkään vandalismi, vaan se, miten nykyään on varaa hylätä 70-80-lukujen moderneja rakennuksia. Sama idea tossa Markorepairsin videossa vuosi sitten: https://www.youtube.com/watch?v=oaRqg3IeRcw

  VastaaPoista
 2. Toisaalta homeisen sisäilman aiheuttamat terveysongelmat tulevat ihan helvetin kalliiksi. Lisäksi tuo koulu oli jäänyt oppilasmäärälleen pieneksi jo aikoja sitten, osa opetuksesta tapahtui jo ennen purkutuomiota erillisissä parakeissa.

  VastaaPoista
 3. Niin, aikansa modernit talot ovat myös oman aikansa lapsia. Asbestilla saatiin helposti kauniita rakenteita, esim. mineriittikatto. Seurauksena tuli terveyshaitat. "Laittaisin pommin monen 1970-luvun talon sisään", sanoi yksi purkaja.

  Ehkä silti pitäisi kunnioittaa tuon ajan rakentamista. Tässä maailmassa on harvinaista, että eläminen edullista. Sellaista aikaa tuskin enää tulee. Siksi itsekin pyrin ikuistamaan näitä purettavia halpisrakennuksia.

  VastaaPoista