2015-09-30

Odotukset vastaan todellisuus: Kuun katsominen kaukoputkella

Ohessa Kuun Hedelmällisyyden meren laitamilta napattu kuva, jossa näkyy harvinaisen hännäkkään tuplakraaterin Messier naapurustoa. Mittakaavaa antanee se tieto että noiden pikkuläiskien halkaisija on suurinpiirtein kymmenen kilometriä. Tuo iso, keskusvuorellinen kraateri tuolla terminaattorilla eli Kuun valon ja varjon rajamailla on Langrenius, jonka halkaisija on yli 130 kilometriä.Näin paikallaan olevaa kuvaa katsellessa luulisi että Kuun katselu kaukoputken kautta olisi jokseenkin helppoa, onhan kohde verrattain iso ja kirkas. Mutta ei se oikeastaan ole, seuraava video demonstroikoon. Kuumaisema velloo, hytisee ja tutisee rauhattoman ilmakehän vatkatessa sitä ympäriinsä. Koska hengittäminen on mukavaa - pakollistakin, ei ilmakehästä oikein pääse eroon vaan Kuuta katselevan on parempi totutella siihen että näkymä on videolla näkyvän kaltainen.


(Yli kuutta tuhatta kinomilliä vastaava polttoväli käytössä EOS M:n kroppivideon muodossa. Köyhän miehen planeettakamera siis.)

Videon pakkaus ja muistikortin kaistanleveyden aiheuttamat ongelmat tuovat tietysti videoon oman lisämausteensa. Toisaalta videosta puuttuvat okulaarin linssejä vasten raahautuvat ja silhuettina Kuuta vasten näkyvät silmäripset, erilaiset linssiheijastukset, kaikki linsseissä olevat pölypallerot sekä rähmänmuruset ja niin edespäin. Toisaalta näitä puutteita paikkaa ihmisen oma näköjärjstelmä joka osaa lennossa korjata kuvista virheitä ja yhdistää yksityiskohtia toisiinsa jotka eivät ehkä ole näkyneet samaan aikaan ilmakehän häiriöiden takia.

0 comments:

Lähetä kommentti