2015-10-03

Kesäprojekti: laiturit

Syysmyrsky Valio tuli ja meni, joten on hyvä hetki julkaista tämä pikku kuvausprojekti jonka kesällä vedin päätökseen. Otin siis kuvia laitureista, nehän ovat melkein kliseisyyteen asti maisemakuvaajien suosiossa olevia kuvauskohteita. Maisemakuvauksen perinteessä kaikki kuvat ovat ultralaajiksella (tässä tapauksessa Samyangin 24mm f3.5 tilt-shift) otettuja pitkiä valotuksia. Osan kuvista vielä pinosin useammasta valotuksesta, ihan vaan niiden maagisten megapikseleiden laadun maksimoinnin takia.

Käyn tässä postauksessa läpi projektin vähät kuvat (kahdeksan kappaletta) ja harrastan vähän itsekritiikkiä.

Laituri

Yllä se kuva joka sarjan oikeastaan aloitti viime huhtikuun lopulla, ei näytä kesäprojektin ensimmäisen kuvan maisema vielä kovin kesäiseltä. Kaikki oikeanlaisen laituricorevalokuvan elementit ovat jo paikallaan keskisommittelua myöten.Sorsa on tämän kuvan punainen lankta, punktum. Harmi vain että se häviää noiden kivien sekaan, olisi voinut hiipiä lähemmäksi kun ei muovisorsa kuvaajaa pelkää. Taivaskin on aika piirteetön mutta muistelen että auringonlasku oli tuona iltana aika värikäs, eli kuvan mustavalkoisuus jää vähän epätarkoituksenmukaiseksi.

SorsaTässä taas keskisommittelun vaikeuksia, jos kohde ei ole tarkalleen keskellä, mutta ei tarpeeksi sivussakaan, näyttää se lähinnä huolimattomuudelta ja sitä myöten tökeröltä. Taivas on edelleen piirteetön.

Maaningan sataman kajakkilaituriProggiksen ainoa yökuva, tähtitaivas ja pilvet tuovat kuvaan mukavasti eloa. Pilvien liikkeen suunta käy hyvin yhteen laiturin laudoituksen kanssa ja laiturille unohtunut onkivapa nitoo kokonaisuuden hyvin yhteen. Sarjan parhaimmistoa. Sen verran pitää kuitenkin nillittää että linssiheijastusten poistosta jäi kuvaan vähän sotkuisuutta jonka löytää jos etsii kovasti.

Onkivapa laiturillaDramaattiset pilvet, hyvin tavanomainen laituri. Kuten edelliskuvassakin, tässä on kaksi pakopistettä, pilvistä ja laiturista omansa, jotka luovat kuvaan pientä jännitettä. Varsinainen kohde puuttuu vrt. edelliskuvan onkivapa. Ruuhkaisen näköinen vastaranta tekee kuvasta kuitenkin sotkuisen.

KaletonNyt pilvien pakopiste on selvästi kuvan ulkopuolella, katse helposti harhailee pois kuvasta. Asiaa ei auta tuo köysihassäkkä tuolla kuvan reunassa. Lieventävänä asianhaarana pitää tunnustaa että kuva on otettu uitettavien tukkinippujen päältä eli mahdollisuudet hyvän perspektiviin etsimiseen olivat hyvin rajalliset. Järven selällä näkyvät tolpat ovat kuitenkin mukava yksityiskohta.

Ahkiolahden kanavan tukinuittopaikan laituriOksat kehystävät kuvaa eikä pilvien pakopistekään jää nyt kuvan ulkopuolelle. Harmi vain että laiturin kaide nousee horisonttilinjan yläpuolelle, olisi pitänyt kuvata korkeammalta. Kaiteessa näkyy myös tilt-shift -objektiivin siirtojen tuottaman parallaksin aihuttama kuvausvirhe. Ruuhkaisuudestaan huolimatta kuvaa katselee mielellään, heijastus ei ole rikkinäinen ja on hyvä että taivaalla on muutakin kuin viiruuntuneita pilviä.

OikeakätinenTäysin sama laituri kuin yökuvassa, yksityiskohtana mukana nyt lapio joa sitoo kuvan yhteen. Pakopisteet ovat edelleen kuvassa, katse ei lähde voimakkaasti harhailemaan ympäri kuvaa. Taivas on valtaosin aika piirteetön ja näkyy siellä joku pölypallerokin olevan.

Lapio laiturilla

Noin, nyt kun tämä on saatu alta pois, voinkin olla koko ikäni kuvaamatta laitureita.

0 comments:

Lähetä kommentti