2015-11-17

Nikonhackerin modifioitu D800-firmware käytännön kuvauksessa

Vuoden alussa kirjoittelin vähän Nikonhacker-porukan julkaisemasta muokatusta firmwaresta D800:lle. Vielä silloin tuo modaus piti ruiskauttaa kameraan tietokoneelta käyttäen kameran USB-liitäntää. Lisäksi modaus hävisi kameran muistista jahka kamera vetäytyi takaisin unitilaan aktiivikäytöstä. Käytännössä siis tuo modaus ei vielä tuolloin ollut käytettävissä muualla kuin oman atk:n välittömässä läheisyydessä. Nyt kuitenkin tilanne on parempi, nimittäin uusimmassa firmware-versiossa modauksen saa päälle kameran omista valikoista. Edelleen se katoaa kameran muistista sen mennessä unitilaan, mutta päälle modin saa helposti eli tuo ei ole suurikaan haitta.


(Yksi turhimmista kameran asetuksista on uhrattu tälle modaukselle: JPEG-tiedostojen laatu- ja kokoprioriteetin valinta.)

Kameran firmwaretiedoston voi käydä pätsäämässä Nikon Patch -työkalulla. Tuolla voi valita mitkä ominaisuudet otetaan mukaan firmwareen, esimerkiksi videon bitraten voi D800:n tapauksessa nostaa aina 64 megabittiin per sekunti asti käsittelemättömän raw-kuvan lisäksi. Kun firmwaretiedosto on muokattu ja tallennettu, se asennetaan kameraan muistikortilta kuten mikä tahansa normaali Nikonin firmwarepäivitys. Tässä postauksessa käsittelyssä on lähinnä tuo muokkaamatonta raakakuvaa tarjoava päivitys, sen saa D800:n lisäksi myös D7000- ja D5100-malleihin, viimeksimainittuun myös pysyvänä.

Modi kuvaustilanteessa

D800:n tapauksessa pakkaamattoman raakakuvan saa tallentumaan kortille käymällä asetusvalikon Shooting menussa (kameran kuva), josta löytyy kohta Astrophotography ja sen alta edelleen Sensor RAW On! (kuvassa yllä). Koska kamera unohtaa tämän asetuksen aina sen mennessä lepotilaan, pitää myös käydä laittamassa Custom setting menusta (kynän kuva) kohdasta C eli Timers/AE lock -asetus C2 eli Auto meter-off delay suuremmaksi, vaikkapa kymmeneksi minuutiksi, puoleksi tunniksi tai rajattomaksi. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon että valotussensorin päälläolo syö kameran akkua aika nopeaan tahtiin eli ei kannata pitää sitä turhaan päällä.

Käytön helpottamiseksi molemmat asetukset eli Auto meter-off delay ja Astrophotography voi käydä kiinnittämässä My menuun, josta ne löytyvät nopeasti. Kun sensor raw on -asetus on päällä, tallentuu kortille täysin koskemattomia raakakuvia kaikkine kuumine pikseleineen ja muine ihanuuksineen.

Nikonhackerin sivuilla true dark current -modi on listattu joko alfa- tai betatasoisena ominaisuutena ja ihan hyvästä syystä, bugeja nimittäin on. Yksi ärsyttävimmistä virhetilanteista on ajoittain vastaan tuleva tilanne kuvien esikatselun kanssa, otettuja kuvia ei pääse tarkastelemaan laisinkaan ennen kuin kameran muistikorttia käyttää irti. Lisäksi D800:n 12-bittisen raw-tallennuksen kanssa kuvia voi ottaa, mutta ne eivät tallennu muistikortille ja lisäksi kamera menee jumiin toistonappia painaessa. Jumiin auttaa vain akun irtiotto.

Vielä ei ole kamera räjähtänyt tai muuttunut verkonpainoksi. Koputan puuta.

Modi kuvankäsittelyssä

Kuvausreissulta kun tulee takaisin oman tietokoneen äärelle ja aloittaa kuvamassan perkaamisen, voi huomata että modauksen tuottamat, käsittelemättömät raakakuvat saavat aika oudon värin pintaansa. Lisäksi tietysti kaikki kuumat pikselit ovat mukana ja vaakakuvan yläreunassa kulkee rivi melkein mustia pikseleitä. Lol apua, miten tästä eteenpäin?


(Esimerkki käpistelemättömästä raakakuvasta, magenta sävy pistää heti ensimmäisenä silmään, samaten tuo musta palkki ylhäällä.)

Vaihtoehtoja on kaksi: DNG-muotoon muunnetun raakakuvan EXIF-tietoja voi muokata niin että siellä ilmoitetaan oikea mustan taso (black level -tagi DNG-tiedoston EXIF-kenttien SubIFD-hakemistossa) tai voi käyttää kalibrointikuvia (dark frames) poistamaan kennon biastason ja pimeävirran. Ainakin uusin Adobe Camera Raw ja ilmeisesti myös Lightroom osaa lukea edellä mainitun EXIF-tagin ja näyttää sen jälkeen kuvan oikein. Myös Capture Onen kasiversio ja Raw Therapee 4 lukevat tiedon oikein eli kuvat näkyvät oikean värisenä ilman mitään lisäsäätämistä.

Oikea mustan taso voidaan syöttää raw-kuvatiedostoon Exiftoolilla, komento on tällöin "exiftool.exe -SubIFD:BlackLevel=128 tiedosto.dng". Helpoin tapa komentoriviallergisille on käyttää ExiftoolGUI:ta. Tiedostoselaimen käyttöliittymän ikkunan alaosassa on pikkuinen Exiftool direct -nappula josta pääsee syöttämään suoraan komentoja Exiftoolille suoritettavaksi. Sinne kun syöttää tuon rimpsun kuvassa näkyvän osion, voi jokaiseen valittuun tiedostoon päivittää oikean black level -tagin arvon pelkällä enter-näppäimen painalluksella. Helppoa ja kätevää.


Mustasta palkista vaakakuvan yläosassa pääsee eroon komennoilla "-SubIFD:DefaultCropOrigin="8 48"" ja "-SubIFD:DefaultCropSize="7360 4870"". Nuo arvot ovat kameramallikohtaisia, että kannattaa pitää se mielessä tätä ohjetta D7000- ja D5100-malleihin soveltaessa. Näiden jälkeen tuo äskeinen raakakuva alkaa näyttää jo ihan tolkulliselta. Korjaus toimii myös pystykuviin samoilla arvoilla.

Päivitys 2016-01-24: DefaultCropSize-tagia ei tarvitse asettaa, pelkkä DefaultCropOrigin-tagi riittää jotta kuvat näkyvät oikein. Jos tagi on kuitenkin tiedostoihin jo laitettu, ei se juuri haittaa, kuvasta vain rajautui pieni kaistale pois. Jos kaistaleen haluaa takaisin näkyville, voi DefaultCropSize-tagille antaa kameran oletusarvon jonka löytää helpoiten ilman modia otetun kuvan EXIF-tiedoista.Raw Therapeeta jos käyttää, voi mustan tason antaa myös itse ohjelmassa. Sen voi syöttää ohjelman kehitysikkunan Raw-välilehden Raw black points -kohdasta värikanava kerrallaan. Raw Therapee tuntuu ikävä kyllä ohittavan nuo edellä annetut rajausparametrit eli se pitää hoitaa käsin RT:stä käsin.

0 comments:

Lähetä kommentti