2015-12-16

Kodan geometriaa, VR-juttuja sekä tuorein Flickr-päivitys (viikon kuva #50)

Mukava nähdä Flickrinkin heränneen pallopanoraamakuvausskenen olemassaoloon. Joku päivä takaperin Flickr nimittäin julkisti (kuten ennustelin) Samsungin Gear VR -silmikkojen kanssa yhteensopiville mobiililaitteille sovelluksen jolla voi katsella pallopanoraamoja kuten niitä on tarkoitettukin katseltavan: silmälappuvideot päässä. Pallopintaahan ei voi litteällä näytöllä katsella sitä jotenkin vääristymillä pilaamatta, mutta noissa silmikoissa näkymä on paljon luonnollisempi. Tietenkin illuusio ympäristöstä on kaksiulotteinen ja jossain äärettömän kaukana, mutta tähänkin on ehkä tulossa joskus helpotusta Lytron valokenttäpallopanoraamavideokameralla (kiitos suomen kieli tästä).

Nilsiän Lastukosken kota

Vähän paradoksaalisesti nimenomaan parallaksi tarjoaisi pallopanoraamakuville illuusion kolmannesta ulottuvuudesta, mutta luontevalta näyttääkseen virtuaalitodellisuudessa parallaksia pitäisi katsojalle tarvita kaikkiin kuuteen suuntaan. Tähän ehkä Microsoftin Photosynthiä vastaava teknologia voisi tuoda helpotusta luomalla minimissään kahdella kuvalla kohteesta alkeellisen kolmiulotteisen mallin ja teksturoimalla sen lennosta. Näin pienet pään liikkeet toisivat lisää niitä pieniä vihjeitä syvyydestä jotka muuten jäävät puuttumaan. Tuo edellä mainittu Lytron kamera perustunee samankaltaiseen tekniikkaan.

Flickr tarjoaa myös upotuskoodin pallopanoraamoille, blogissa se tuottaa tämmöisen katseluelämyksen:

Nilsiän Lastukosken kota

Upotus toimii kaikilla WebGL-yhteensopivilla selaimilla. Upotukseen käytettävä Javascript-koodinpätkä lataa pallopanoraamakuvasta maksimissaan 4096 pikselin levyisen JPEG-tiedoston (tiedostonimen loppuosa _f.jpg) ja pyöräyttää sen pallopinnan sisäpuolen tekstuuriksi. Jos F-koon kuvaa ei ole tarjota, käytetään pienempää tekstuuria. Kuvaa ei voi zoomata, eikä sitä voi heittää kokoruudun tilaan sekä panoraamapallon molemmilla navoilla näkyy suttuisia projektiovirheitä, mutta tuo on silti parempi kuin ei mitään. Kuvan nimeä tuossa alavasemmalla klikkaamalla voi sen käydä katsomassa Flickrissä vähän isompana.

Zoomauksen puuttumisen ymmärtää koska Flickr varmaankin on lähtenyt tuosta silmikkokatseluolettamuksesta liikenteeseen, niissä zoomaus ei vaan näytä koskaan luonnolliselta vaan panoraaman näytettävän kuvakulman olisi parasta vastata silmikon näytön näennäistä kuvakulmaa, joka on nykytoteutuksilla siellä 90-110 asteen tuntumassa. Lisäksi se monimutkastaisi teknisesti upotusta liikaa, tulisi toteuttaviksi deep zoom -kuvapyramideja, edelliseen liittyviä kuutioprojektioita ynnä muuta kivaa.

Jos halvalla haluaa päästä kokeilemaan VR-silmikoita, ainakin Android-puhelimille on saatavilla halpoja Google Cardboard -laseja. Kuten nimestä saattaa arvata, on Cardboard halpa, tee-se-itse -pahvisilmikko muovilinsseillä johon puhelin tulee ruudun korvikkeeksi. Vuoden 2016 alussa markkinoille on tulossa useampiakin kaupallisia toteutuksia kuten HTC Vive ja Oculus Rift. Katseltavaa sisältöä alkaa jo olemaan kun Youtube ja Facebook tukevat 360 asteen videoita, lisäksi pelikäyttöön nuo ovat omiaan kun kahdelle silmälle maailman renderöinti ei ole järin vaikeaa.

Tuosta kodasta vielä. Aika ajoin tulee paikkoja vastaan, joissa tilan geometria on siinä määrin mielenkiintoinen että näyttää hyvältä myös pallopanoraamassa. Tämä oli nyt niitä paikkoja, kodassa on sekä sylinterimäisiä muotoja kiertämässä kameraa että yhtä pakopistettä kohden meneviä suoria linjoja. Sylinterilinjat pysyvät suorahkoina ja pystylinjat samaten jos ne kohtaavat tarkalleen zeniitissä. Jos eivät, niin ne saavat ihan uuden muodon valmiissa panoraamakuvassa.

0 comments:

Lähetä kommentti