2016-01-17

Harvinaislaatuinen valoilmiö Siilinjärven taivaalla

Monenlaista taivaalla näkynyttä halo- ja valoilmiötä on tässä tullut todistettua vuosien mittaan muttei tämmöistä vielä kertaakaan. Keinovalojen luomat valopilarit taivaalla ovat täällä ihan tavallinen ilmiö näin talvisaikaan suureksi osaksi Kasurilan hiihtokeskuksen läheisyyden ansiosta, mutta lepattavaa keinovalopilaria en ole vielä nähnyt. Valopilareita on ollut koko taivaan mitalta ja jopa yläpäästään haarautuneina. Niitä on tullut autojen valoista, junaradan umpeen jäätyneen ajojohtimen välkkeestä ja jopa uuden vuoden ilotulitteista.

Alla video aiemmin tänään näkyneestä lepattavasta valopilarista. Video on reaaliaikainen eli valonmuutokset olivat hyvinkin nopeita.Pilari oli sen verran huomiota herättävä, että ihmettelin miksei kukaan ohikulkijoista siihen reagoinut. Syy selvisi nopeasti, yksikään heistä ei nähnyt muuta kuin staattisen pilarin. Valon lepatus pilarissa katosi kun liikahti kuvauspaikalta kymmenisen metriä sivuille.

Suunnasta päätellen pilarin tehnyt valonlähde olisi jossain keskustan Neste-huoltoaseman tai K-Rauta Naumasen nurkilla, tuskin kauempana. Lepatuksen voisi aiheuttaa esimerkiksi tuulessa lepattava lippu joka on valonlähteen ja jääkidepilven välissä. Sopiva lippu-valo -yhdistelmäkandidaatti löytyi lopulta K-Raudan varaston oven yltä. Valon värisävy täsmää aiemman videon kanssa, samaten lipun liikkeet ilmavirrassa.


Tässäpä idea markkinointiin, saa käyttää vapaasti: valonheittimillä voisi heijastaa kirjaimia ja kuvioita taivaalle pelkän lumitykkiarmadan avulla. Kuviot taivaalla olisivat taatusti huomiota herättäviä ja sitä myöten laajalti kuvattuja ja levitettyjä.

0 comments:

Lähetä kommentti