2016-03-22

Neljä astetta on pitkä matka kun on matkalla Jupiteriin

Eilen illalla Kuu ja Jupiter olivat lähekkäin taivaalla, etäisyyttä niillä oli vaivaiset neljä astetta ja rapiat keskipisteestä keskipisteeseen. Seuraavassa havainnollistava kuva siitä kuinka kaukana kiertolaiset toisistaan oikeasti olivatkaan. Kuvat on otettu Kuopion Saturnuksen Huuhanmäen tähtitornin Meade LX200 -kaukoputkella, jonka strategiset mitat siis ovat 3048mm f/10 ja siihen vielä 1,4-kertainen telejatke päälle.

Kuu ja Jupiter oikeassa mittakaavassa toisiinsa nähden

Alla vielä sama kuva, mutta hieman isompana, siitä vasta aurinkokunnan valtavat mittakaavat selvivävätkin. Jupiter, oikeasti yli 41 kertaa leveämpi kohde kuin Maan Kuu, näyttää kiertolaiseemme verrattuna nyt niin kovin pieneltä.Seeing eli ilmakehän rauhallisuus oli aika kehno ja putken kollimointikin näyttää vaativan toimenpiteitä osakseen kuten Jupiterin kuiden komeettamaisesta muodosta voi päätellä. Pari tummempaa vyötä Jupiterista kuitenkin erottuu ja neljä kirkkainta kuuta itse planeetan kaverina. Kun kuvaa vierittää tarpeeksi pitkälle, tulee lopulta vastaan melkein täysin valaistunut Kuu. Se, mikä kuvasta jää uupumaan, on järkyttävän suuri kirkkausero Jupiterin ja Kuun välillä. Noin isolla putkella katsellessa on kuin tuijottaisi suoraan täydellä teholla tohottavaa kirkasvalolamppua päin. Itse asiassa, Kuu oli niin kirkas että sen pystyi jopa projisoimaan tähtitornin kuvun puoliharmaaseen pintaan ja katselemaan kuumaisemaa seinältä.

Seuraavassa muuten näytteeksi vain kohdistettu ja rajattu raakavideo Jupiterista sekä valmis pinottu ja monitasoterävöitetty kuva. Raakaruutuja oli yhteensä noin kaksi tuhatta joista AutoStakkert!2 valitsi pinottavaksi paraslaatuiset 20 prosenttia. Suuri - tai oikeastaan keskikokoinen, koska pilkku on pienentynyt viime vuosina roimasti - punainen pilkku videossa vilahtaa välillä, mutta vöiden detaljeja en kuvittele tuossa näkeväni. Pinoaminen siis toimii hyvin tämmöisessä tapauksessa.


Kuvaa voi verrata pienemmällä putkella kuvattuun Jupiteriin, ero laadussa on melkoinen. Jenkkiautoharrastajat sanovat: "there's no replacement for displacement", planeettakuvauksessa vastaavasti "there's no replacement for aperture". Ei rimmaa yhtä hyvin, mutta pitää paikkansa.

0 comments:

Lähetä kommentti