2016-05-26

Kesän väriloistoa infrapunassa

Keväinen, aurinkoinen päivä metsässä näyttäisi suurinpiirtein tältä jos ihmissilmä olisi herkkä infrapunaiselle valolle sinisen valon sijaan.Pallopanoraaman tsykedeeliset värit on saatu aikaan kuvaamalla koko maisema kahdesti kahdella kameralla. Ensin normaalilla järkkärillä näkyvän valon alueelta ja heti perään mustavalkoista kuvaa tuottavalla infrapunaherkällä kameralla. Lopuksi panoraamat on kohdistettu toisiinsa ja värikanavat yhdistetty seuraavasti: 850nm:n infrapunakuva on valmiin panoraaman punainen kanava, värikuvan punaisesta tulee valmiin kuvan vihreä ja vihreästä vastaavasti sininen kanava ja sininen kanava jäi käyttämättä. Tuloksena siis IrGB-kuva.

Tietenkin värikanavat voi sekoittaa kuvaan ihan mielivaltaisesti, mutta tässä olikin tarkoituksena demota kuinka erilainen maisema on välillä 550nm-1000nm vs ihmissilmän suurinpiirteinen 400nm-700nm. Periaatteessa suodattamattomalla täyden spektrin kameralla pääsisi vastaavaan tulokseen kun käyttäisi keltaista suodinta kennon edessä. Suodin poistaisi kuvasta sinisen, joten kameran sinisille pikseleille jäisi vain infrapunavalo; vihreä ja punainen tulisivat ihan normaalisti kennolle. Tietenkin noihin kahteen värikanavaan vuotaisi jonkin verran myös infrapunaa, ovathan kennon värisuotimet läpinäkyviä infrapunalle. Täytyy testata ja raportoida kuinka käy.

Kohdistusprosessi nyt ei tietenkään ole sataprosenttisen tarkka koska panoraamapää tuli kiireessä säädettyä väärin peilittömälle kameralle, josta johtuen kuvan etualassa näkyy noin sentin kokoisia parallaksivirheitä. Lisäksi Aurinko ei pysähdy taivaalle odottelemaan kuvaajaa, vaan varjot ovat vaeltaneet aika pitkälle maisemassa vaikkei kuvaamiseen montaa minuuttia mennytkään.

Väriä on myös 720nm:n infrapunakuvissa, mutta niin vähän että pettynyt olo tulee aina kun noita kuvia alkaa kotiin päästyä atk:n ääressä käpistelemään. Tähänkin panoraamaan on väriä hivuteltu mukaan ihan urakalla ja silti meno on aika laimeaa. Käsittelemättömän kuvan taivashan on keltainen ja maasto sininen, mutta punaisen ja sinisen värikanavan keskinäisellä vaihdolla väreistä saa vähän tutummat.Parempi pysyä siis pidemmissä aallonpituuksissa ja mustavalkokuvissa. Kontrastisäädin vaan asentoon +200 eikä väreistä tarvitse huolehtia laisinkaan - lehtipuut, vesi ja pilvet näyttävät aina yhtä seksikkäiltä 850nm:n suotimen läpi.

Panoraama Kuopion sataman aallonmurtajalta

Piispanpuisto, Kuopio

Pystypanoraamojen kuvaaminen tavallisella panoraamapäällä on aina yhtä hankalaa. Vielä hankalampaa se on kun kuvakulman kavetessa, on paljon tärkeämpää olla esimerkiksi kuvattavan kadun suhteen keskellä, samaten kameran pyörähdysakselin pitää olla kohdillaan kadun päätyjen suhteen, muuten panoraamasta tulee vino tai sitä pitää rajata reilusti. Eikä pystypanoraamojen esittäminenkään valtaosin leveillä näytöillä ole kovin mukavaa, panoraama jää joko hyvin kapoisaksi tai pitää rullata ja rullata saadaksen kuvaa esiin. Tässä nyt kuitenkin kaksi kappaletta melkein 360 asteen pystypanoraamaa. Toinen on vino ja toinen ei ole keskellä.

Tiilikuvio kadussa, Kuopio Snelmannin puisto, KuopioLopuksi vielä pari pallopanoraamaa Kuopion Valkeisenlammelta, se on aina nätti paikka näin kesäisin - myös infrapunassa. Paikallisille tiedoksi: lampeen on istutettu kirjolohia, sinne vaan kalastamaan.

0 comments:

Lähetä kommentti