2016-06-30

Rauhallisia lintukuvia

Töyhtötiainen

Tuon töyhtötiaispönön muista samannäköisistä töyhtötiaispönöistä toivottavasti erottaa kuvan sävymaailma. Se on talvisen siniharmaa ja hyvin murrettu sävymaailmaltaan. Hillitty, rauhallinen, siihen tässä on pyritty. Tirpan harmaanruskean höyhenpuvun sävyt toistuvat taustassa ja se vähä vihreä mikä siellä näkyy ei juuri muusta taustasta erotu. Kuvassa ei ole oikeaa valkoista eikä varsinaista mustaa missään kohden. Hirveitä kuvankäsittelyllisiä operaatioita ei talvella tarvittu; harmaasta saa sinistä valkotasapainosäädöllä ja kontrastia voi hallita muutamalla sopivaan kohtaan sijoitetulla valotuksensäätötäpällä. Helppoa.

Töyhtötiainen

Mutta mitenkäs kesällä; suorassa auringonpaisteessa, kovan valon aikaan, kannattaisi toimia? Ensimmäinen kikka on tietysti old school dodge and burn (lisävalotus ja varjostus), taustan tummentaminen kuvankäsittelyllisin keinoin, kuten pimiössä ennen vanhaan tehtiin. Näin saisi huomion takaisin tirppoihin, ne olisivat kuvassa kaikkein kirkkain osa - ja kirkkain kohta vetää tunnetusti aina katseen puoleensa.

Häirikkölokki

Värisävyjäkin voisi vähän rauhoitella. Jos järven pinnan sineä ja taustamaiseman vehreyttä vähän lähentäisi toisiaan, rauhottuisi tausta kertaheitolla. HSV-paneelista siis sininen desaturoituu sekä samalla kääntyy vähän syaanin suuntaan ja vastaavasti vihreä vähän sinisen suuntaan. Sävyero tasoittuu kummasti jo noin pienellä säädöllä. Lisäksi kuvan valkotasapainoa rukattiin neutraalista vähän lämpimän suuntaan. Valkotasapainon muutosta kompensoimaan syaanin sävyä saivat osakseen myös kuvan tummimmat sävyt Camera Rawin split toning -paneelista. Tässä vaiheessa dominoivat värit kuvassa ovat murrettu keltainen ja erilaiset sinivihreän sävyt. Nyt on tyyntä.

Kävelevä lokki

Täysin musta tausta ei kuitenkaan näytä yleensä kovin hyvältä, varsinkaan jos umpimustaa on isoja alueita kerrallaan. Mustaa pistettä voisi vähän nostaa sävykäyrää käyttäen — ei hirveästi, jotta kuvasta ei tulee harmaasuolattu — mutta jonkin verran mustan yläpuolelle kuitenkin. Saman kikan voi tehdä valkoiselle pisteelle. Tämä on se 'lookki', jota moni presettipaketti nykyään käyttäjilleen tuputtaa 'vintagena' tai filminä. Näytöllä tai muulla taustavalaistulla medialla tuo voikin ihan hyvältä näyttää (varsinkin kirkkaalla taustalla), mutta vedoste kaipaa kyllä erilaista käsittelylähtökohtaa.

Laskeutuva lokki

0 comments:

Lähetä kommentti