2016-08-27

Kameran sähköisen vesivaa'an tarkkuus

"Höhö, vesi valuu kuvasta pois". Helpoin (laiskin?) kritiikki jonka mille tahansa kuvalle voi heittää, on sanoa horisontin olevan kallellaan. Nykyteknologia kuitenkin on tuonut kameroihin sähköiset avusteet, joilla kuvansa voi koittaa saada suoriksi jo ennen kuvan ottoa. Joko kameran takanäytöllä, tai jopa etsimessa, on tarjolla sähköinen vatupassi joka antaa keinohorisontin kuvaajalle. Pentax on mennyt niinkin pitkälle että kameran kennovakain voi kallistaa kennoa parin asteen verran ja näin suoristaa horisontin automaagisesti - ilman käyttäjän väliintuloa. Tuntuupa futuristiselta, mies.

Tekniikka ei kuitenkaan ole täydellistä eikä kameran inklinometri ole monen pennin osa, joten vesivaa'an antaman keinohorisontin absoluuttinen tarkkuus on jokseenkin kyseenalainen. Koitin siis ottaa selvää kuinka vanha sotaratsu D800 selviää pienestä vesivaa'an tarkkuutta mittaavasta kokeesta.

Kameran vesivaaka takanäytöllä ja sen tarkkuus

Testaustapa oli yksinkertainen. Kamera Manfrotto 410 -tarkkuuskinopään päälle, sata kappaletta kuvia seinästä jossa on teräviä yksityiskohtia sekä vaaka -ja pystysuuntaisia linjoja kohdistusta varten. Kamerasta digitaalinen vesivaaka esille ja sata kappaletta kuvia välillä kameraa vain yhdellä akselilla liikutellen, niin että vesivaaka näyttää kameran olevan vaakasuorassa jokaisen kuvan oton aikana. D800:ssa vesivaaka näyttää vihreällä keskipalkilla kameran ollessa omasta mielestään vaaterissa. Sen jälkeen kuvien kohdistus toisiinsa Huginissa joka antaa jokaisen kuvan suhteellisen kallistuksen asteen kymmenesosien (miljoonasosien itseasiassa, rajansa kuitenkin kaikella) tarkkuudella.

Tuloksena seuraavanlainen kuvaaja. Jokainen piste vastaa yhtä kuvaa, pystyakselin ollessa suhteellisen kallistuksen määrä asteina. Kuvaajassa selvästi näkyy yksi V-kirjaimen muotoinen kohta, joka johtuu sarjasta kuvia joissa kameraa pikkuhiljaa kallistettiin äärilaidasta toiseen ottaen samalla kuvia.Ilman sen suurempaa tilastollista analyysiä voi kuvasta helposti nähdä että D800:n vesivaaka on tarkka noin asteen tarkkuudella (tai ±0,5°). Se ei ole kovin kummoinen tulos. Lisäksi kuvaajasta näkyy noin yhden tai maksimissaan kahden kymmenesosa-asteen suuruinen systemaattinen vinouma toiseen suuntaan. Se voi olla todellinen efekti tai sitten testimenetelmän luomaa harhaa, vaikea sanoa. Jos kuitenkin arvot lajitellaan nousevasti, voi uudesta kuvaajasta nähdä että absoluuttisen keskikohdan kohdilla ei ole yhtään mittausta. Tuo puhuisi oikeasti olemassaolevan vinouman puolesta.

Käytännön kuvaamisessa asteen heitto tarkoittaisi seuraavasta videossa näkyvän suuruista heiluntaa mukamas vaakasuorien kuvien välillä.

0 comments:

Lähetä kommentti