2016-08-09

Märkiä mölliäisiä

Päivällä tuli vettä, oli pilvistä ja muutenkin masentavan näköistä. Illalla taivaat taas aukenivat, paljas maa pääsi säteilemään lämpönsä esteettä avaruuteen. Lämpötila laski ja kosteus tiivistyi alavilla mailla sumuksi, hitaasti vellovaksi usvaksi. Taivasta koristivat myös pitkin yötä huomiota herättävän kirkkaat valaisevat yöpilvet, jotka aamun valjetessa katosivat auringon loisteeseen, samaten katosivat ne muutamat kirkkaimmat tähdet jotka vasta ovat alkaneet loistaa öiden pimentyessä. Näitä öitä voi talvella vain muistella lämpimästi.


(Timelapsevideo Nilsiän Sänkimäen näkötornista, videossa on sumun liikettä noin puolen tunnin ajalta.)

Yökköset, vaikka kirkkaita olivatkin, eivät nyt oikein napanneet, mutta aamusella oli taas tarjolla kasteen kostuttamia hyönteisiä kuvattavaksi. Näiden perässähän ei tarvitse kulkea maan ääriin, vaan hyvän kuvauspaikan voi löytää vaikka VR:n ratapihalta. Kuvattavavista ei ollut pulaa, sen kun kurkkasi lehden alle, oli siellä yleensä joku yötä viettämässä. Kuten vaikkapa tämä leppäkerttu, joka ei yösijansa kuljetuksesta säikähtänyt. Eikä pelästynyt vaikka leppistä hienovaraisesti ohjaili paremmalle kuvauskohdalle mukaan tarttuneen kuusiopääavaimen kärjellä. Taustalla on yksi terttu pietaryrtin kukintoa antamassa väriä, hyvin rimmaa keltainen oranssin kanssa.

Aamukasteen kostuttama leppäkerttu

Tässäkin rimmaa tausta hyvin kohteen kanssa, vihreää ja lämmintä keltaoranssia kummassakin. Nyt oranssin tarjoaa nousevan auringon valo, joka paistaa lehden suoniston läpi. Lehti on nostettu toiselta reunaltaan pystyyn pienillä kivillä, kannattaa soveltaa sillä mitä käsiinsä vain saa.

Lehdellä soittelija

Heijastamalla nousevan auringon valoa taustan pisaroihin, voi bokéèpelleroihin saada vähän väriä kuvaa piristämään. Heijastimena toimi kirkas pala valkoista pleksiä, jota käytän pölynpoistokuvien ottamiseen. Pieni aukko, terävät pölypallerot, joten muovi oli tarpeen. Tässä olisi voinut myös koittaa kuvata polarisaatiosuotimen läpi pisaroiden heijastusten taltuttamiseksi, mutta suodatin oli unohtunut kotio. Ja onhan kuva aikalailla ahdas tuolta alhaalta lehden reunan läheisyyden takia, mutta tätä kaveria ei tohtinut sorkkia millään. Yksi samanlainen nimittäin otti ja hyppäsi jonnekin kauas kun sitä meni häiritsemään.

Märkä öttiäinen märällä lehdellä

Märkä hyönteinen lehden nurjalla puolella

Sävyiltään kirkas mustovalkomuunnos tekee hyönteisistä kuin lasisia veistoksia ja kasveista posliinisia. Mustavalkoisuus ei käynyt mielessäkään kuvia käsitellessä ennen kuin tämän kuvan kohdille satuin. Yleensä mv-kuva kaipaa kontrastia, terävyyttä ja väriä hyvännäköistä muunnosta ajatellen, mutta niinpä vain ainoa tallentamani Camera Rawin esiasetus toimi tässä tapauksessa erittäin loistavasti. Pientä lokaalia valoisuuden ja kontrastin hierontaa ja kuva oli valmis.

Melkein kuin lasia

Alla vielä esimerkki huonosta tai oikeastaan tylsästä taustasta. Vihreää on luonnossa niin paljon että se jossain vaiheessa on ylitsevuotavan runsasta kuvassa. Vähempikin riittää muistuttamaan että missä sitä ollaankaan. Etualan lehtikin on aika ruma tuosta kulmasta.

Pikkuinen kärpänen lehdellä

Tässä vielä kuva "studiosta". Säädettävänä kuvausalustana toimi läjä laudanpätkiä, samaten lähellä lojuneista laudoista tuli tehtyä taustan pidike. Jos ei Muhammed mene vuoren luo, tulee vuori Muhammedin luo; helppoa, varsinkin kun vertauskuvallisen vuoren voi kantaa kämmenellään. Lisäksi pieni ilmavirta heiluttaa korkeampivartisia kasveja aina jonkin verran vaikkei sitä silmällä näe. Kamera liikkeen kuitenkin paljastaa.

Kuten sanottua, on tausta hyvin tärkeässä roolissa lähikuvauksessa joten on hyvä jos sen voi vaihtaa lennosta toiseen. Pitkän makron ansiosta ei tarvinnut linssiä ja kolmijalkaa tunkea kohteen lärviin kiinni, mukavan hajuraon pystyi kohteisiin pitämään. Vaikka kylmänä aamuna elikot eivät hirveästi liiku, ovat ne usein varjoarkoja ja liikkuvat hitaasti pois jos jotain isoa ja tummaa näkevät lähestyvän. Verkkosilmähän ei eroa tee saalistajan ja kameran suhteen.Makrokiskohan olisi kätevä myös, mutta sen kanssa alkaa rakennelma olemaan jo melkoinen jengatorni ja kuvaussysteemin tukevuus kärsii huomattavasti — testattu on.

0 comments:

Lähetä kommentti