2016-08-18

Tee-se-itse: ulkoinen virtalähde Nikoniin

Parikin kertaa on saanut kirota kun tullut tarkistamaan kameran ottamia tähtiviiru- tai timelapsekuvia ja huomannut akun kyykähtäneen pakkasessa jo tunteja sitten. Nyt siihen tulee kuitenkin loppu, eikä ole edes kallista kunhan vaivautuu ostamaan muutaman osan ja liittämään ne toisiinsa.


(Monomodattu D5100 saa virtansa ulkoisesta litium-ioniakkupaketista. Akkupaketin kapasiteetti on ainakin kymmenkertainen kameran omaan akkuun verrattuna.)

Mitäs tähän projektiin tarvitaan? Ensinnäkin, dummyakku. Sen funktio on uskotella kameralle että käytössä on oikea akku sekä tarjota tarvittavat liittimet. Useimpien nykyaikaisten kameroiden akut sisältävät pienen piirin joka kertoo kameralle akun oleva aito ja alkuperäinen. Ei ihme että kameravalmistajan alkuperäisakut ovat niin kovissa hinnoissa kun muiden tuotteet on joissain tapauksissa blokattu kameran firmwarella. Nikonilla dummyakun tuotenimi on EP-5A tai EP-5B, kamerasta riippuen. D800-sarja/D750/D7000-sarja/D500/D600-sarja käyttää B-mallia, D3000- ja D5000-sarja vastaavasti A-mallia.

D800:n virtalähteen rakentelin Ex-Pro-merkkisen dummyakun ympärille. Toimii eikä maksa neljäsosaakaan alkuperäisosasta. Olen myös törmännyt netissä juttuihin toimimattomista dummyakuista eli rahan hukan mahdollisuus on olemassa jos huonosti käy. D5100 ja muut aloittelijamallit saattavat vaatia Nikonhackerin modatun firmwaren sisäänsä, jotta muiden kuin Nikonin dummyakut toimivat oikein.

Lisäksi tarvetta on säädettävälle DC-DC-muuntajalle. Sillä saadaan virtalähteen jännite täsmäämään kameran käyttämän litiumioniakun jännitteen kanssa. Toimivan muuntajapiirin saa edullisesti eBaysta, buck converter on taikasana jolla noita löytää pilvin pimein. Molemmissa kameroissani on tämmöinen muuntaja oikean akun ja dummyakun välissä. Jos haluaa päästä helpolla, kannattanee ostaa semmoinen muuntaja jossa on jännitenäyttö integroituna.

Muuntajapiirissä on pieni ruuvi (kuvassa alla) jota kiertämällä säätyy muuntajan ulos tuleva jännite. Tuon jännitteen olisi hyvä olla sama kuin alkuperäisakussakin, eli 7…7,4 volttia. Tässä vaiheessa elämä helpottuu huomattavasti jos omistaa yleismittarin jolla oikean jännitteen tarkastaminen on helppoa. Liian alhaiseksi jännitettä ei kannata säätää, koska muuntajan toisiojännite on suhteessa tulojännitteeseen; tuoreeltaan ladattu lyijyhyytelöakku antaa ainakin 13 volttia josta se laskee jonnekin 12 voltin alle, samassa suhteessa pienenee kytkennän antojännite.


(Muuntajan säätöruuvin sijainti on merkitty kuvaan nuolella.)

Kun jännite on sopiva, kannattaa piiri koteloida jonnekin. Polkupyörän paikkarasia on yksi hyvänkokoinen idea, mutta ihan oikeita koteloita saa halvalla myös eBaysta. Lisäksi kannattaa tehdä jonkinlainen vedonpoisto lähtevään ja tulevaan johtoon, vaikka nippusiteellä ellei juota johtimia pysyvämmin kiinni suoraan muuntajan piirilevyyn. Muuntajan tehohävikki on hyvin pientä, noin viiden prosentin luokkaa eli siitä ei kannata murehtia.

Edellisten lisäksi tarvitaan itse virtalähde. Se voi olla 18650-koon litiumioniakuista tehty virtapankki kuten kuvassa yllä, 12 voltin lyijyhyytelöakku, verkkovirtamuuntaja josta saa tasavirtaa pihalle tai melkein mitä vain. Virtapankin puolesta puhuu pieni ja kätevä koko, lyijyakun puolesta taas halpaan hintaan nähden suuri kapasiteetti. Extremekuvaajille on tietysti litium-polymeeriakkuja joissa yhdistyy keveys ja suuri kapasiteetti — kovaan hintaan.

Näin saatiin minimissään 40 eurolla* kameraan ulkoinen virtalähde jonka kapasiteetti on moninkertainen jopa akkukahvalliseen kameraan verrattuna. Ja kun itse tekee, saa juuri sellaisen kuin kehtaa tehdä. Astrokuvaajia myös kiinnostanee yhden lämpökuorman siirtäminen kameran ulkopuolelle.

Päivitys 2017-03-13: Nikon D800 ilmoittaa akun varaustilaksi 100% kun jännite on noin 8,4 volttia. Koska akun ja sitä myöten kameraan tuleva muuntajan antojännite laskee ajan kuluessa, kannattaa ilmeisesti nostaa antojännitettä tuosta 7,4 voltista ainakin voltilla. Ei kuitenkaan liiaksi, saattaa käry käydä.

Ja jos tuntuu olo oikein hifistelyltä, voi tasavirtamuuntajan yhteyteen laittaa näytöllisen jännitemittarin push down -napin jälkeen — nappi siksi että muuten tulee taas yksi valonlähde liikaa pilaamaan yökuvat. Ja koko komeus vaikka akryylikoteloon:Tietysti eBaysta löytyy myös sellaisiakin muuntajia joissa on näyttö valmiina, mutta kun noita osia nyt pyöri ylimääräisiä, niin samahan ne oli ottaa käyttöön.

*) Yleismittariahan ei lasketa kustannuksiin, koska jokaiselta semmoinen pitäisi löytyä jo valmiiksi.

0 comments:

Lähetä kommentti