2016-12-06

Virtuaalikierros: Härkämäki, Varkaus

Ihan Pohjois-Savon etelälaitamilta löytyy Warkauden Kassiopeian rakentama ja ylläpitämä observatoriokompleksi, Härkämäki tai virallisemmin Taurus Hill Observatory. Siinä missä Orimattilan Tähtikalliolta löytyy yksi jättimäinen putki jättitornissa ja sen kaverina pari pienempää, on Härkämäellä kourallinen keskikokoisia putkia. Keskikokoinen tässä kontekstissa tarkoittaa ihan kunnioitettavaa 30-40cm kokoluokkaa. Mutta alla kuitenkin upotettuna virtuaalikierros paikan päältä, jonka kautta pääsee ihmettelemään tähtitornia, kerhorakennusta ja kaukoputkillä täytettyä avattavaa havaintotasannetta.Eihän tuonne tietenkään menty mitään seiniä kuvaamaan pelkästään vaan tähtitaivasta. Härkämäellä on laitteiston puolesta todella kattava tarjonta, mutta lopulta kuvausvehkeiksi valikoitui "vain" kameraoptiikka ja järkkäri pihalle laitetun seurantajalustan selässä. Kun tuo Samyangin pikkutele on nyt ostettu nimenomaan tähtikuvausta varten niin sitähän sitten käytetään. Lämpöpannat linssin ympärille pitämään huurre loitolla, lyijyakusta virtaa kameraan, kuva tarkaksi tarkennusmaskilla, seuranta kohdilleen, aitoa raakakuvaa tallentava firmwaremodi päälle ja kameran voikin jättää ruksuttelemaan kuvia ainakin muutamaksi tunniksi.

Ainakin teoriassa. No, parin tunnin jälkeen alkaa satamaan lunta. Ilmeisesti Pielisjärvi on vielä osittain sula, sillä Ilmatieteenlaitoksen tutkakuvasta näki kuinka tuo perkeleen lammikko suorastaan syyti lumisadetta kohti Härkämäkeä. Murr. Valotusaika jäi aiotusta kuudesta-kahdeksasta tunnista siis vaivaiseen kahteen ja puoleen. On tulos silti parempi kuin viime kerralla kyseistä taivaan aluetta kuvatessa, joten kai tässä ihan tyytyväinen voi olla. Esimerkiksi muulloin mustina varjoina kuvissa näkyvät pimeät sumut ovat jo vähän saaneet maitokahvinruskeaa väriä pintaansa.

Tähtienvälistä pöly- ja kaasumatskua Härän tähdistössä

Mitäs kuvassa näkyy? Seulaset kuvan alalaidasta tunnistaa varmaan jokainen. Ylhäällä kuva rajautuu vastaavasti punaviolettiin Kaliforniasumuun. Väliin jää tähtienvälisen pölyn ja kaasun täyttämä alue joka on osa Härän molekyylipilveä (Taurus molecular cloud). Itse pilvi jatkuu vielä kuvan ulkopuolelle vaikka kuinka pitkälle. Keskellä olevan tähden luona näkyy myös hyvin hento sinerrys, joka on himmeä heijastussumu — periaatteessa ihan samaa materiaalia kuin pimeä sumukin tuossa ympärillä mutta tuolla on vain tähti valonlähteenä jossain lähellä.

Mutta siis tuo on erittäin mielenkiintoinen osa taivasta, suosittelen kuvaamaan kun ei tarvita tolkuttoman pitkää polttoväliä sumujen taltioimiseen.

PS. tämä on ensimmäinen postaus sen jälkeen kun aiemmin käyttämäni Dropbox meni ja blokkasi html-tiedostojen jakamisen palvelussaan. Virtuaalikierros on nyt siis hostattu Amazonin Web Services S3 -palvelussa. Tuntuu toimivan hyvin ja on nopeampi kuin Dropbox. Ei tosin yhtä nyyppäystävällinen, koska filut on parasta laittaa jakoon komentoriviä käyttäen ja käyttöönotto oli jokseenkin monimutkaisempi prosessi. Eikä maksa paljon mitään, yli 80 tuhatta tiedostoa kun heitti serverille, tuli laskua jopa huimat 60 senttiä.

0 comments:

Lähetä kommentti