2018-02-28

Pölyä Pohjantähden ympärillä

Yleensäottaen heijastavat sumut ovat joko yksinäisen tähden (Noidanpääsumu) tai tähtijoukon (Seulasten ympäryssumu) valaisemia. Integrated Flux Nebula on galaksin tasosta poikkeavan tähtienvälisen pölyn ohut matto joka näkyy ympäröivää avaruutta kirkkaampana koska se heijastaa emogalaksinsa (tässä tapauksessa Linnunradan) kokonaisvaloisuutta. Galaksin tasosta poistuttaessa löytyy himmeätä IFN-höttöä melkein kaikkialta, mutta se on suurimmaksi osaksi niin himmeätä ja laaja-alaista että vasta nykyaikaiset kamerat ovat materian olemassa olon paljastaneet.

Pohjantähden ympäristön sumulla ei varsinaista nimeä taida olla varsin mielikuvituksettoman Polaris nebulan ja Mandel-Wilson 1 -luettelotunnuksen lisäksi olla.

Polaris IFN widefield

Tämä toimi samalla tähtitestinä 85-milliselle Samyangille eikä tulos ole kovin mairitteleva ainakaan yhdellä aukolla himmennettynä (f/2 siis). Kesken valotusten alkoi tupruttamaan lunta, joten tarkempi kuvanlaadun tutkiskelu jäänee toiseen kertaan, muttei hyvältä näytä. Tähdet kehittävät nimittäin ympärilleen sekä punaisen että sinisen halon joka oikeastaan näkyy koko kuvan yleisväritasapainossa asti. Ei siis ole mahdollista saada tarkaksi kuin yksi kameran värikanavista kerrallaan. Lisäksi nurkissa lentää pitkäsiipisiä lokkeja, mutta ovatpahan sentään hyvin samankaltaisia lokkeja kaikissa nurkissa jos tästä jotain positiivista haluaa etsiä. Jälki on oikeastaan hyvin samanlaista kuin Nikonin vanhalla 85mm f/1.8 -ruuvarilasilla jota tuli myös testattua tähtitaivaan alla.


(Äärimmäinen nurkka ja kuvan keskus.)

Tästä oppirahat maksaneena, piti samaa aluetta kuvata vielä paremmalla Samyangilla. 135-millisellä sommittelu on vähän tarkempaa, mutta olemassaolevan referenssikuvan avulla suurin osa pölystä mahtui samaan kuvaan. Parhaat pölyt näyttäisivät olevan linjalla Pohjantähti—Kochab, mutta laajemman linssin saa suunnata noille nurkille aika vapaasti, kyllä kuvaan jotain IFN-höttöä sattuu.

Tähtienvälistä pölyä Pohjantähden ympärillä

Pitempipolttovälisten valosaavien omistajille tuossa kuvakentässä on ainakin yksi mielenkiintoinen pölymaterian tiivistymä koordinaateissa 4h 25,5min; +85° 52,5'. Noin asteen kokoiseen kuvakenttään saa kivan näköisen IFN-tiivistymän sekä pölyn läpi erottuvan kaukaisen galaksin.

0 comments:

Lähetä kommentti