2018-04-12

Samyang 12mm f/2.8 -kalansilmäobjektiivin tarkennuksen säätö

Ihan ensiksi pitää myöntää että olen ollut tyytyväinen omaan kalansilmääni, panoraamakuvaamisessa se on ollut aina oiva laite. Vasta viime syksynä kun pääosin kuvaamaan kyseisellä objektiivilla tähtitaivasta, huomasin ettei korealaisilla ole osuneet ihan linssiryhmät sijoilleen: ihan äärettömään eli tappiin asti käännettynäkin tähdet jäivät pieniksi, muutaman pikselin läpimittaisiksi palluroiksi, eivät neulanteräviksi pisteiksi kuten kuuluisi. Päivänvalossa, jossa isoin osa kalansilmäkuvista syntyy, eroa tuskin huomaisi — enkä kyllä huomannutkaan. Vasta tähtitaivaan alla puutteen näkee ja silloinkin oikeastaan vain kun pääsee vertaamaan hyvän objektiiviyksilön kuvaan. Takuun ja virhevastuun mentyä jo umpeen päätin ottaa objektiivin huollon omiin käsiini, takimmaista linssiryhmää tai koko objektiivia pitäisi saada lähemmäksi kennoa.

Objektiivia saa lähemmäksi kennoa laittamalla vaikka linssiryhmän tia koko linssipakan väliin sopivanpaksuisen välilevyn. eBaysta shimmejä voi etsiä hakusanalla DIN 988. Samyangin tapauksessa sisähalkaisijan pitäisi olla 25mm ja ulkohalkaisijan noin 30mm kun välilevy tulee takimmaisen linssiryhmän etupuolelle. Ohuet shimmit voivat olla ulkohalkaisijaltaan isompiakin, ne saa tarvittavaan kokoon vaikka saksilla.Objektiivin perä (kuva yllä) aukeaa seuraavasti: bajonetin sisällä, takaelementin ympärillä oleva muovikaulus on kiinni bajonetissa kolmella ristipääruuvilla. Kaksi ruuveista on sähkökontaktiliuskan vierellä, kolmas niitä vastapäätä bajonetin takana. Kun ruuvit ovat irti, muovikauluksen voi nostaa paikaltaan. Sähkökontaktiliuska on bajonetissa kiinni kahdella samankokoisella ristipääruuvilla kuin muovikaulus. Kun liuskan ruuvit ovat irti, voi sitä siirtää sivuun bajonettia pois nostaessa — bajonetti itsessään on kiinni objektiivissa neljällä vähän isommalla ristipäisellä, uppokantaisella koneruuvilla. Kannattaa varoa liiallista voimankäyttöä bajonettia nostaessa, kontaktiliuskasta lähtee objektiivin sisuksiin ohut lattakaapeli.


(Muovikaulus on irroitettu, bajonetti on vielä paikallaan.)

Kun bajonetti ja muovikaulus on poistettu (kuva yllä), pääsee käsiksi objektiivin takaryhmään, jonka etäisyydellä voi hienosäätää sekä tarkennusta että tarkennusalueen muotoa. Takaryhmä on kiinnitetty paikoilleen kierteillä ja heikolla kierrelukitteella, kierteiden nousu on noin millimetri per 360 astetta. Takaryhmän alta saattaa myös jo valmiiksi löytyä yksi välilevy eli shimmi. Omassa Samyangissani oli yksi messinkinen välilevy valmiina, jonka paksuus on noin millimetri.

Tarkennuksen hienosäätöä varten riitti yksi välilevy lisää jonka paksuus on 0,10mm; eli suurensuurista muutoksista ei puhuta. Koitin tieteen nimissä myös ottaa takaryhmää yhden millimetrin verran kohti kameraa, liike muutti äärettömän paikan puoliväliin tarkennusrenkaan asteikkoa ja käyristi voimakkaasti tarkennustasoa; yhteen metriin tarkennettuna ei oikeastaan saanut mitään muuta tarkaksi vaikka kuva keskeltä olikin ihan ok. Yhden kymmeneosamillin muutos tarkennustasossa on kysymysmerkki, mutta mututuntuma on se että vaikutus ei ole ollut suurensuuri, ehkä jopa positiivinen.


(Samyangin sisuskalut takaa. Oikealla näkyy sähköisten kontaktien ruskea lattakaapeli ja aukkomekanismin V-kirjaimen muotoinen messinkiosa. Takaelementtiryhmän alla näkyy saksilla oikeaan kokoon leikelty teräksinen välilevy. Ruma mutta toimii.)

Kasaaminen on helppoa, sama proseduuri toisin päin. Harmaita hiuksia saattaa aiheutua jos unohtaa pistää aukonsäädöstä vastaavan tapin väärään paikkaan — objektiivin sisällä on tyylitellyn V-kirjaimen muotoinen messinkiosa (näkyy kuvassa yllä) jonka haarojen sisään tappi kuuluu. Virheen huomaa aukonsäätövipua liikuttelemalla: aukkoa ei saa täysin auki jos tappi ei ole kohdillaan. Lisäksi aukonsäätömekanismiin kuuluva messinkinen haarukka pitää saada ottamaan kiinni vastaavaan tappiin. Bajonetissa oleva lukituslovi tulee Samyang-tekstin keskelle, mutta eipä sitä taida saa paikoilleen väärään kohtaan joten erehtymisen vaara on pieni.

Tämän pienen korjausoperaation tuloksena tarkennus yltää nyt tähtiin ja vähän ylikin. Tähdet ovat kuvan keskellä niin pistemäisiä että Raw Therapeen kuumien pikselien poisto joskus erehtyy ne poistamaan. Tietysti aina olisi parempi jos suoraan tehtaalta tulisi kuranttia kamaa, mutta tällä hetkellä tälle nimenomaiselle kalansilmälle ei ole kilpailijaa. Projektio, hinta ja kuvakulma eroavat muista kalansilmistä niin paljon Samyangin hyväksi.

0 comments:

Lähetä kommentti