2018-07-18

Suomen Teksasissa kaikki on isompaa: Loukajanvuori, Kurikka

Viikko takaperin kehuin Pääskyvuoren näkötornia ehkä hulppeimmaksi koskaan. Tässähän joutuu ihan pyörtämään puheensa, Kurikan Loukajanvuoren (50-metrinen nyppylä vuorena, nyt jätkät oikeesti) torni kun on vielä päheämpi paikka. Vaikka Loukajanvuoren näkötornin ylin kerros ei ole järin tilava, arviolta noin kolme metriä kanttiinsa, nousee se roimasti puurajan yläpuolelle. Arvioisin että metsä ei koskaan peitä tuolta maisemaa vaikka sen antaisi kasvaa vapaasti seuraavan vuosisadan ajan. Jopa näkötornin alempi kerros on korkeammalla kuin useimpien tornien ylin kerros, sieltäkään ei puusto peitä maisemaa mihinkään suuntaan kuvatessa.

Poutapilvinen peltomaisema Kurikassa, nähtynä Loukajanvuoren näkötornista
(Kuvan alareunaa koristavat puut ovat niin lähellä horisonttia kuin ne tuolta koskaan voivat olla. Kerrankin näkötorni on tehty tarpeeksi korkeaksi.)

Poutapilvinen peltomaisema Kurikassa, nähtynä Loukajanvuoren näkötornista
(Horisonttia koristaa myös 17 kappaletta tuulimyllyjä.)

360 asteen näkymä tornin ylimmästä kerroksesta näyttää tältä, kun sen kuvaa kaikkien kahdeksan ikkunan suuntaan, ikkunat ovat onneksi avattavia (ja osa suorastaan särki) joten kuvausta ne eivät häiritse. Ylös vie kapeahko metallinen pyöröportaikko alemmalta suurikokoisemmalta tasanteelta. Alhaalla tornin juuressa näkyy kota (lukossa) sekä huussi ja laavu tulisijoineen sekä mysteerikontti johon menee muutama sähköjohto tornista. Ylhäällä ei näyttäisi olevan sähköjä, vaan johdot on napsittu poikki. Kuvittelin pääseväni tornin laella eroon hyönteisistä, itikoista ja muista kiusankappaleista, mutta jotenkin niitä on myös tuolla korkeuksissa. Lisäksi vesisateelta tai muulta vastaavalta suojaan hakeutuvan kannattaa ottaa huomioon että ylätasanteen katossa on melkein metrin läpimittainen aukko, joten tuulen suunnasta ja voimakkuudesta riippuen kastumiselle on mahdollisuus olemassa.

Tie kulkee nyppylän, "vuoren" huipulle asti, mutta se on suljettu autoliikenteeltä lukitulla portilla. Parkkipaikka on kuitenkin noin 150 metrin päässä.


(Aamupäivä, aurinko paistaa suurin piirtein kaakosta.)

Mitäs savolaiset saa Pohjanmaalle? No myrskytpä hyvinniin. Ilmatieteenlaitoksen HARMONIE oli ennustanut jo iltapäivästä muutamaa ukkossolua noillemain, ja mikä parempaa kuin seurata kumpupilvien kuplimista ja kehittymistä ukkoskuuroiksi kun näkyvyys on kerran täysin esteetön joka suuntaan.

Ukkossolu Kurikan lakeuden yllä

Ukkossolun kuva muistuttaa jo melkein Amerikan tornadokujalta otettuja kuvia, mutta paljon paljon pienemmässä mittakaavassa. Uskallusta pysyä tornissa ukkosmyrskyn ajan minulla ei ollut vaan pilven lähiohitusta tuli seurattua alhaalta laavun suijissa. Joku paikallinen hurjapää torniin kuitenkin jäi ukkosen ajaksi…

0 comments:

Lähetä kommentti