2018-07-04

Yksinkertainen tapa taustataivaan poistamiseen tähtikuvasta

Esittelin vuosia sitten helpon tavan siivota taustataivas tähtitaivaskuvasta käyttäen Iris-ohjelmaa. Tähän päivään asti se on toiminut ihan hyvin, kunnes tuli vastaan Linnunratapanoraama joka suorastaan hajosi käsiin Iris-käsittelyn yhteydessä. Joten jokin parempi tapa piti keksiä, ilman maksullisia lisäohjelmia.


(Vasemmalla on Iris-ohjelmiston siivoama taustaivas Lyyran tähdistökuvassa, vastaavasti oikealla nyt esiteltävän tavan tuottamaa jälkeä. Ison mittakaavan jäännösepätasaisuuksia ei käytännössä näy oikeanpuoleisessa kuvassa laisinkaan.)

Taustataivasmallin voi tehdä helposti käyttäen Photoshopin dust and scratches -suodinta enimmäissäteellä (500 pikseliä) ja pienimmällä kynnysarvolla (threshold, 0 levels) tähtitaivaskuvan kopiolle. GIMPissä ei ikävä kyllä näy olevan vastaavaa tulosta tuottavaa suodinta, mikä olisi kiva olla olemassa koska Photoshopin tuki 16 bittiä suuremmille bittisyvyyksille on aika puutteellinen… Suodin poistaa kuvasta kaikki kaksinkertaista sädettä pienemmät yksityiskohdat kuten tähdet, pienemmät sumut, galaksit ja vastaavat. Jäljelle jäävät siis vain suurimmat sumut ja taustataivaan epätasaisuudet. Jos suodin tuntuu poistavan liikaa sumuja, voi koittaa pienentää siivottavaa kuvakopiota ennen dust and scratches -suotimen ajoa, kuvan mittojen puolittaminen vastaa säteen suurentamista kaksinkertaiseksi, ja samalla ajaa suotimen paljon nopeammin kuvalle — 36 megapikselin kokoisen kuvan siivous kestää noin minuutin verran nykyaikaisella 8-ytimisellä ja 16-säikeisellä suorittimella. Taustataivaskuva pitää tietysti ennen vähennystä venyttää alkuperäisiin mittoihinsa.

Varsinainen taustataivaan vähennys käy sitten apply imagella, jolla tähtitaivaskuvasta vähennetään (subtract) äsken luotu taustataivasmalli. Offset on hyvä pitää nollasta poikkeavana jottei mitään tärkeää leikkaudu sävyalalta pois. Vähennyksen jälkeen kuvaa voi venytellä hyvinkin ronskisti, käyttäen vaikka värikanavien suhteet säilyttävää arcsinh-venytystä.

Esimerkkejä

Myös tähtitaivaan ja maiseman yhdistely toisiinsa (ja tähtitaivaan tapauksessa, itseensä panoraaman muodossa) helpottuu kun taustataivaasta voi siivota turhat väri- ja kirkkausmuutokset pois. Linnunradan tapauksessa tosin siivousta hankaloittavat suuret pimeät sumut jotka sitä halkovat Kilven ja Kotkan tähdistöjen alueilla — varsinkin kun on käytetty kuvaukseen pidempää polttoväliä jolloin sumut ovat suurempina kuvassa. Sumuista suurimmat nimittäin pääosin häviävät taustataivaan mukana, ja tulos on jokseenkin "harmaasuolatun" näköinen kuva. Tähän pitää keksiä jokin parempi keino, mutta tulos on silti tasalaatuisuutensa suhteen valovuosia edellä verrattuna ilman taustataivaan poistoa kasattuun panoraamaan tai Iris-ohjelmalla tehtyyn gradientinsiivoukseen joka ei tuloksiltaan ollut järin tasalaatuinen panoraaman vierekkäisten osavalotusten välillä (ks. viimetalvinen postaus jossa kuvaesimerkki).

Linnunradan pölypilviä usvaisen maalaismaiseman yllä
(Pienemmät pimeiden sumujen riekaleet erottuvat nyt erittäin hyvin taustataivaasta. Kannattaa seurata kuvan linkkiä ja katsella sitä isompana Flickrissä.)

Lisäksi taustataivaasta katoavat värit, kokonaan. Tähdistökuvassa se ei haittaa, mutta kun mukana on maisemaa, epäsuhta yhdistelmäkuvan keltaisen yömaiseman ja mustan tai harmaasävyisen tähtitaivasosion välillä on vähintäänkin häiritsevä. Värin saa kuitenkin säilytettyä muuttamalla taustaivaskuvan mustavalkoiseksi ja vähentämällä sen. Värit kuitenkin sotkevat sumujen esiinvenyttelyä, joten parasta mahdollista tulosta toivovan kannattaa tuoda kuvaan mukaan sopivaksi havaittu määrä taustataivaan väriä jälkikäteen. Näin tein tuon yllä olevan Linnunratapanoraaman kanssa, alla taas on esimerkki kokonaan väreistä siivotusta tähtitaivaasta ja suurinpiirtein normaalin värisestä maisemasta.


(Taustataivaan siivous mahdollistaa paljon suuremman kontrastin itse tähtitaivaan kohteiden ja taustan välille. Epäsuhta etualan ja taivaan sävyjen välillä saattaa jäädä suureksi ellei jätä ainakin osittain taustataivaan väriä mukaan.)

Kunhan maisematähtikuvapanoraaman tähtitaivasosio on kokonaan omana osittaispanoraamana tai yksittäisvalotuksina, onnistuu taustataivaan siivoaminen helposti. Jos mukana kuitenkin on metsänreunaa tai maisemaa muuten eikä kaikkea saa siivottua tähtitaivaskuvasta pois, tuottaa vähennys ikävän kirkkaina haloina näkyvän epäjatkuvuuden kuvan eri osioiden välille. Esimerkiksi alla on kuva heikosta eläinratavalosta, jossa havaintopaikkaa ympäröivien puiden ympärille on syntyneet kirkkaat, paksut ääriviivat taustan poiston seurauksena. Lisäksi osa heikosta eläinratavalon vastahehkusta on kadonnut. Kummallakaan tavalla ei siis saa hyvää tulosta.


(Yllä: Iris-ohjleman gradienttimallilla tehty poisto, alla Photoshopissa tehty taustataivaan siivous. Molemmissa on ongelmansa Iriksen ollessa suurpiirteinen ja Photoshopin liian tarkkarajainen.)

Tosin Photoshopilla tehtyä kuvaa on voinut venyttää paljon enemmän, joten taivaalta voi laskea parin tusinan verran pieniä utupalleroita. Ne kaikki ovat galakseja.

0 comments:

Lähetä kommentti